Anchete, Legislatie

All Cert Product – nu are competente de certificare fose septice

Am gasit un certificat de conformitate fose septice cu standardul 12566-1 emis de All Cert Product , certificat de care se folosesc trei furnizori de fose septice din Romania ( EcosanEcoRotary si Aquaglobe) pentru a pune pe piata romaneasca  fose septice.

Pe langa faptul aberant ca trei firme se folosesc de acelasi document (cu toate ca fosele sunt altele)  ne-am pus intrebarea daca organismul romanesc All Cert Product avea competente in verificarea conformitatii foselor septice produse in Romania (sau in alta parte) cu standardul european SR EN 12566-1.

Asadar am verificat si am gasit pe portalul Comisiei  Europene , toate organismele notificate  din Romania. Printre ele se numara si organismul All Cert Product care are competente de certificare pe o multitudine de categorii de produse , vezi lista completa aici .

Dar spre surprinderea noastra acest organism notificat  nu avea competentele de a verifica si certifica conformitatea pentru fose septice sau mai exact , nu are competente de a certifica conformitatea pentru produse pe baza  standardul SR EN 12566-1.

Se pun urmatoarele intrebariv :

– Documentul este  emis de catre All Cert Product cu incalcarea competentelor aprobate de catre Comisia Europeana ? sau este un fals facut de catre cei de la Ecosan sau cei ce distribuie fosele Landini ?

– Cu ce drept foloseste acest certificat pentru punere pe piata fose septice producatorul ECORotary ?

– Certificatul de conformitate in baza prevederilor HG 622 trebuia sa fie emis de catre producatorul foselor septice (cazul de fata Emmeti Plast Pitesti sau Landini Italia) si sa aiba la baza un raport de incercari emis de un laborator notificat. In care postura se afla All Cert Product in cazul de fata? Laborator notificat nu este , dupa cum am studiat mai sus.

3 comentarii

 1. Razvan Voiculescu says:

  Buna ziua,
  In urma articolelelor Dvs. ne-am sesizat si consideram necesare niste lamururi din partea noastra :

  PUNCTUL 1:
  Certificarea foselor septice si a statiilor de epurare dupa standardele europene se realizeaza dupa sistemul 3 de atestare a conformitatii in domeniul reglementat.

  Sistemul de atestare al conformitatii este dat de catre Anexa 3 la regulament , pe care o gasiti pe site-ul CTPC-ului. http://www.ctpc.ro/ghidulfurnizorului.html

  Sistemul 3 de atestare a confomitatii este descris in HG 622/2004 , ANEXA NR. 3, PUNCTUL 2-E
  “E. Sistem 3: Declaraţia de conformitate a produsului (de al doilea tip) dată de producător, pe bază de:
  1) Sarcinile producătorului
  a) controlul producţiei în fabrică;
  2) Sarcinile laboratorului notificat
  b) încercări iniţiale de tip ale produsului. “

  Dupa cum se observa nu scrie de nici un fel de organism, fie el notificat sau nu. Deci ca un producator/distribuitor ca sa poata puna pe piata un produs aflat in sistemul 3 de atestare a conformitatii conform HG 622/2004 ii trebuie doar incercarile realizate la un laborator notificat si sa isi mentina singur un control al productiei in fabrica.

  In cazul certificatelor de conformitate emise de catre organismul ALL CERT PRODUCT pentru organizatia EMMETI PLAST Pitesti, nu este nici o incalcare a legii. Noi am emis un certificat de conformitate in domeniul voluntar, adica organizatia solicita unui organism de terta parte o evaluare mai complexa decat minumul cerut de legislatie( incercari de tip la un laboartor notificat). Daca o sa consultati standardele de referinta( SR EN 858-1:2002 si SR EN 12566-1:2002) o sa observati ca se recomanda o verificare de catre un organism de terta parte pentru: “ sa garanteze ca nivelul de calitate a produsului este mentinut in permanenta conform cu cerintele prezentului standard” –anexa D din SR EN 858-1”2002.
  In legatura cu incercarile initiale de tip realizate de catre Emmeti Plast , la momentul realizarii lor nu exista nici un laborator notificat in Romania, de acea au ales Laboratorul ACREDITAT RENAR – “ APA CANAL 200 PITESTI “.

  Avand in vedere cele relatate mai sus , avem rugamintea ca tot ceea ce ati scris despre organismul ALL CERT PRODUCT sa retrageti de pe site-ul Dvs. si sa rectificati greseala, iar aprecierile dvs fata de organism ca de exemplu:
  ” Dar All Cert Product, are un alt handicap, nu este laborator notificat de catre Comisia Europeana pentru verificarea foselor septice. Si totusi All Cert Product emite acest document pentru Emmeti Plast Pitesti, chiar daca nu avea competente” citate de pe site-ul DVS, sa fie scoase de pe site.
  Noua ni se parea normal ca inainte sa publicati informatii despre ALL CERT PRODUCT sa ne fi sunat inainte pentru a afla si punctul nostru de vedere. Plus de asta am inteles ca s-ar fi facut si o reclamatie al RENAR impotriva noastra, ceea ce ne discrediteaza pe noi ca Organism de Certificare – acreditat si notificat. Daca tot dvs sunteti cei care au facuit reclamatia va rugam sa o retrageti.
  Iar cum despre noi ati gasit totul, atat adrese cat si numere de telefon, cel putin persoana care a scris articolul sa isi fi scris numele ca sa poata fi contactat.

  PUNCTUL 2:

  Celelalte firme care folosesc certificatele noastre , nu le cunoastem , nu avem contract cu ele si nu le-am eliberat nici un certificat de conformitate. In consecinta o sa incercam sa luam legatura cu ei sa retraga acele certificate.

  Pentru orice alta informatia va stau la disozitie.

  Razvan Voiculescu
  Director General
  ALL CERT PRODUCT – Organism Certificare Produse
  Str. Masina de Paine nr.49-51, Sector 2, Bucuresti
  Telefon/fax: +40 21-311 22 30
  Mobil: +40 728 404 328
  Email: razvan.voiculescu@allcertproduct.ro;

  http://www.allcertproduct.ro

  • admin says:

   PUNCTUL 1.
   CITAT :
   Certificarea foselor septice si a statiilor de epurare dupa standardele europene se realizeaza dupa sistemul 3 de atestare a conformitatii in domeniul reglementat.
   Sistemul de atestare al conformitatii este dat de catre Anexa 3 la regulament

   RASPUNS : Corect .

   CITAT :” Sistemul 3 de atestare a confomitatii este descris in HG 622/2004 , ANEXA NR. 3, PUNCTUL 2-E
   “E. Sistem 3: Declaraţia de conformitate a produsului (de al doilea tip) dată de producător, pe bază de:
   1) Sarcinile producătorului
   a) controlul producţiei în fabrică;
   2) Sarcinile laboratorului notificat
   b) încercări iniţiale de tip ale produsului.
   Dupa cum se observa nu scrie de nici un fel de organism, fie el notificat sau nu. Deci ca un producator/distribuitor ca sa poata puna pe piata un produs aflat in sistemul 3 de atestare a conformitatii conform HG 622/2004 ii trebuie doar incercarile realizate la un laborator notificat si sa isi mentina singur un control al productiei in fabrica. In cazul certificatelor de conformitate emise de catre organismul ALL CERT PRODUCT pentru organizatia EMMETI PLAST Pitesti, nu este nici o incalcare a legii. Noi am emis un certificat de conformitate in domeniul voluntar, adica organizatia solicita unui organism de terta parte o evaluare mai complexa decat minumul cerut de legislatie( incercari de tip la un laboartor notificat). Daca o sa consultati standardele de referinta( SR EN 858-1:2002 si SR EN 12566-1:2002) o sa observati ca se recomanda o verificare de catre un organism de terta parte pentru: “ sa garanteze ca nivelul de calitate a produsului este mentinut in permanenta conform cu cerintele prezentului standard” –anexa D din SR EN 858-1”2002.
   In legatura cu incercarile initiale de tip realizate de catre Emmeti Plast , la momentul realizarii lor nu exista nici un laborator notificat in Romania, de acea au ales Laboratorul ACREDITAT RENAR – “ APA CANAL 200 PITESTI
   “.

   RASPUNS : In concluzie, pentru ca un astfel de produs (fosa septica) sa poata fi pus pe piata trebuie sa fie insotit de declaratie de conformitate emisa de producator pe baza de : controlul productiei in fabrica ( fapt atestat de implementarea/certificarea sistemului de management al calitatii ISO 9001) si rezultatele incercarilor initiale de tip realizate de catre un laborator notificat.
   Intrebarile care se pun sunt urmatoarele :
   1. Ca terta parte, cum ati putut emite acel certificat stiind totusi ca laboratorul Apa Canal 200 Pitesti nu este laborator notificat ? Din cate stim noi si chiar dumneavoastra spuneti terta parte trebuie “ sa garanteze ca nivelul de calitate a produsului este mentinut in permanenta conform cu cerintele prezentului standard”.
   Cum garantati dumneavoastra acest lucru stiind ca nu este in regula inca de la bun inceput ?
   Motivatia ca la momentul realizarii incercarilor initiale de tip nu exista nici un laborator notificat in Romania, nu sta in picioare din 2 motive:
   a) in 2009 ICECON era laborator notificat ( este notificat inca din 2007)
   b) chiar daca nu ar fi existat nici un laborator notificat in romania, testele trebuiau facute in alta tara. Legea nu mentioneaza – laborator notificat din tara de origine sau tara de punere pe piata a produsului.
   2. Ce cauta documentul emis de catre dumneavoastra, ca document insotitor al produsului ?
   Atasat va prezentam extrasul din standardul 12566-1 in care se specifica sistemul de atestare a conformitatii si documentele care trebuie sa insoteasca produsul .

   • Banu Florina says:

    Buna ziua,
    Vad ca discutia este veche insa de actualitate. Termenul de fosa septica nu mai este acceptat de legislatie, a fost inlocuit cu “bazin betonat etans vidanjabil”.
    Mai mult decat atat se comercializeaza produse (kituri de drenaj) care nu sunt permise in Romania, nu sunt acceptate de legislatia specifica in domeniul gospodaririi apelor, nu se pot obtine avize si autorizatii de gospodarire a apelor cu astfel de solutii. Eu astazi m-am confruntat cu o probema, solicitandu-i producatorului Eco Rotary SRL sa-mi puna la dispozitie certificatul de conformitate si declaratia de conformitate ale produselor comercializate, m-am trezit cu un certificat nesemnat, nestampiliat si prin urmare neasumat. Mi s-a raspuns ca acestea vor fi puse la dispozitie dupa ce cumpar produsul….
    Mai mult studiind site-ul producatorului am constat ca declara urmatoarele: Apele epurate se incadreaza in NTPA 001 pentru evacuarea in apele subterane-prin drenuri. TOTAL FALS. Nu este permisa evacuarea apelor epurate in apele subterane.
    In concluzie aceste “fose” si accesorii ale statiilor de epurare sunt comercializate cu inacalcarea legii. Ma intreb organismul de certificare nu cunoaste legislatia nationala si Directivele europene? Ce raspundere are organismul de certificare?

Lasa un comentariu