Articole de presa

Deversare ape fecaloid menajere

M-am mutat cu familia de la oras intr-un presupus mediu mai curat la un sat intr-o casa construita 1975, numai ca sa aflu ca vecinii devarsa ape fecaloid menajere in santul paraiasului de pe strada atat direct cat si cu \”preaplin\” din fose septice. Am facut cateva sesizari la primarie, si precum nu am primit raspunsuri in termenul legal, am apelat la Garda de Mediu, Directia de Sanatate Publica si la Avocatul Poporului. Acum incet incet vecinii mei si-au construit fose septice, dar intretimp am primit eu o somatie de la primarie ca as deversa ape menajere si pe baza unui HCL sunt obligat eu sa curat santul din fata casei, desi nu a fost curatat de catre cei care au poluat-o niciodata, iar fantana care se afla la numai 1 m de acest sant imi este infectata. In sant devers numai apa de ploaie. Am initiat o sedinta de mediere (informare) cu vecinii si primaria , la care nu au vrut nici vecinii nici primaria sa intre. Dar reprezentantul primariei m-a invitat la ei, ca ei nu m-ar cunoaste si nu ar cunoaste problema. Asa am fost la o audienta la primar, unde o mai fost prezent repr. urbanistica, si viceprimarul. Iata pe scurt cu ce am fost amenintat:
– Ma amendeaza pt. fosa septica ca nu am autorizatie de constructie, cica au gasit in legea 50 un articol pe baza caruia pot face asta. (fosa imhoff din plastic cu teava drenaj din plastic montat conform manualului, si detin cert. de conformitate SR EN 12566, vanzatorul m-a asigurat ca nu este necesar autorizatie de constructie). Conform celui de la urbanistica si cusca cainelui necesita autorizatie.
– Am fost acuzat de rea credinta ca dupa 3 sezizari inregistrate a decursul a 5 luni (la care nu am primit raspuns) de ce m-am dus la alte institutii cu problema foselor. Daca ei nu raspund la o sesizare nu inseamna ca nu fac nimic. Intradevar dupa a doua sesizare o fost un reprezentant al primariei si o anuntat verbal vecinii sa-si faca fose, dar binenteles cu atat am ramas. Si ca trebuia sa ma duc la o audienta mai repede. Primul raspuns scris de la primarie l-am primit dupa ce Garda de Mediu a redirectionat lor o sesizarea de-a mea.
– Cand i-am aratat buletinul de analize a fantanii, o intrebat ca de ce nu o ajuns asta si la ei si ca ma amendeaza pt. fantana ca nu l-am declarat in 30 de zile dupa achizitia casei. Asta s-a dovedit dupa discutie a nu fi necesara.
– El m-a invitat la discutie numai sa-mi zica ca imi trimite un control in fiecare saptamana, isi angajeaza avocat pt. fiecare amenda, iar eu va trebui sa-i achit si aceste costuri, daca nu-mi retrag sesizarile. Imi trimite control financiar si imi va masura proprietatea la cm si ma va amenda pt. orice neconcordanta, daca e sa respectam legea, si ca nu am eu destui bani sa platesc toate amenzile, ca legi sunt multe si neclare si el poate face asta.
– Nu-l interesa natura penala a situatiei, sa ma duc la dep. Juridic la ei cu articole din legea apelor. O recunoscut ca am dreptate, dar daca continuam asa “cu avocati si mediere”, va trebui sa amendeze fiecare gospodarie din sat si va mentiona in amenzi ca din cauza mea, ca tot satul sa fie suparat pe mine, si sa vina la poarta mea.
– Maine imi trimite amenda ca nu mi-am curatat santul din fata casei, nu-l interesa ca acest sant este poluat cu materii fecalier menajere provenind de la vecini, ca si el isi curata propriul sant, deoarece este o hotarire a consiliului local. Ei (primaria) sunt legea in comuna. Aici mentionez ca ~80% din sat nu au fose septice, devarsa tot in parau/sant.
– Daca nu curat santul, o va face el si imi va trimite mie factura. Mentionez ca dupa somatie am cerut oferta de la o firma specializata, costurile de depoluare sunt de aprox. 9000 lei pt. cei 90 metri sant.
– iarna in fiecare dimineata imi va trimite control sa vad daca curat zapada.
– Nu-mi poate oferi conditii de oras, si ca ar fi trebuit sa ma interesez inainte sa cumpar casa care sunt conditiile din zona, ca din aceasta cauza am obtinut casa asa ieftin.
– M-a intrebat daca vrea sa isi sune prietenul director la Garda de Mediu sa vina la inspectie la mine chiar acum (asta dupa ce mi-a zis ca am nevoie de autorizatie de constructie si ca nu sunt in regula).
– Eu am fost singurul care l-am enervat in 5 ani de cand e primar, nu ma intelegea cum pot trata situatia atat de calm (trebuia sa-l calmez de cateva ori), si cum de am atat timp liber sa umblu dupa rezolvarea acestei probleme.

Binenteles nu m-o ascultat deloc, nu aveam cu cine discuta. L-as putea denunta penal pt. complicitate la deversare mat. fecaliere, instigare la violenta (greu de demonstrat, ca doar angajatii lui nu vor da marturii impotriva lui) etc., dar nu cred ca mi se va rezolva situatia daca primarul va fi inchis o luna. Deasemenea stiu ca sunt multe legi si neclare, si daca vor, ma pot amenda.

Tot ce as fi vrut e sa betoneze acel sant, ca nu ar mai exista infiltratii, nu mi s-ar mai darama gardul de la ape, nu as avea umiditate mare in fundatia casei, dar nu m-o lasat sa-i zic de asta.

As vrea parerea voastra poate ati mai intalnit situatii similare.

Sursa : avocatnet.ro

Lasa un comentariu