Articole de presa

Etapele constructiei unei case

Dupa ce am prezentat si am analizat importanta actelor necesare pentru inceperea constructiei unei locuinte, vom urmari in aceasta saptamana cum se realizeaza un proiect de casa. Am stabilit ca in momentul in care o persoana isi propune sa-si construiasca o locuinta, isi gestioneaza acest obiectiv in functie de suma de bani pe care este dispusa sa o investeasca. In prima faza, beneficiarul se ocupa de alegerea terenului, de achizitionarea acestuia. Specialistii sustin ca, inainte de a achizitiona terenul pe care urmeaza sa se realizeze constructia, viitorul proprietar trebuie sa se consulte cu un arhitect sau cu alta persoana care ii poate oferi informatii despre teren.

Pentru a realiza proiectul de constructie, proprietarul trebuie sa aleaga un arhitect. Criteriile de selectie a arhitectului difera de la persoana la persoana, multi apeland la recomandarile cunostintelor. In cazul in care nu exista recomandari, persoanele interesate pot apela la filiala Ordinului Ahitectilor din Romania (OAR) din Iasi. In functie de ofertele existente, criteriile de selectie trebuie sa ia in calcul notorietatea, experienta, stilul de proiectare si, nu in ultimul rand, costul proiectului.

Tema de proiectare

In prima faza, proprietarul si arhitectul stabilesc tema de proiectare. In acest sens, proprietarul isi prezinta dorintele si cerintele, spune cum ar vrea sa arate casa din punct de vedere estetic, functional, tehnic, nivelul de confort si echipare. Pe baza acestor deziderate, arhitectul pune pe foaie un plan initial arhitectural si tehnic, plan care trebuie sa respecte toate pevederile legale. “Este foarte important ca proprietarul sa stie exact ce doreste sau cum sa arate viitoare locuinta, sa fie cat mai explicit, pentru a realiza un proiect cat mai aproape de doleantele clientului. Aceasta parte de proiectare este cea mai importanta, deoarece acum se creeaza baza pe care se va structura proiectul final si constructia”, a declarat Cristian Cioanca. El a mai explicat ca rolul arhitectului in realizarea si construirea unei case este vital.

Activitatea de proiectare se defineste in primul rand ca fiind munca in echipa. Prin urmare, echipa este formata din arhitecti, ingineri pentru structura de rezistenta, ingineri pentru instalatii, geotehnicieni si specialisti tehnologici.

Rolul arhitectului in construirea unei case

Arhitectul este cel care defineste functiunile si le aranjeaza in spatiu, utilizand suprafetele si organizand in acest fel volumele interioare si exterioare. Pentru realizarea proiectului se pot face mai multe vizite la locul unde va fi amplasata casa, asta deoarece in realizarea proiectului trebuie sa se ia in calcul climatul unei locuinte, orientarea fata de punctele cardinale, gradul de inchidere sau de deschidere fata de vecinatati. Tot la locul cu pricina se fac masuratori si calcule pentru a determina traseele exterioare in functie de deschiderea la sosea. Cadrul inconjurator este, de asemenea, important, arhitectul fiind obligat sa tina seama de acest element pentru a integra constructia in plan. Pe aceasta baza el va alege sau va realiza un model arhitectonic in concordanta cu alegerea structurii, tehnologiile necesare de constructie si materialele de constructie si finisajele aferente. Tot echipa de arhitecti va stabili tipul de incalzire si de ventilare raportate la valorile minime de consum de energie si ale costurilor de intretinere.

Toate detaliile trebuie sa ia in calcul si cerintele beneficiarului. Prin intermediul planurilor, sectiunilor fatadelor, planselor de prezentare, planurilor de perspective si prin partile sale scrise, proiectul arhitectural defineste organizarea si expresia volumelor viitorului imobil, precum si alegerea materialelor si culorilor. Tot arhitectul este cel care studiaza variantele de constructie, realizand machete si simulari pe calculator, schite initiale.

De asemenea, este important ca arhitectul sa asiste la toate fazele santierului, verificand transpunerea corecta a proiectului, el avand rolul de sef de proiect si coordonator al acestuia.

Proiectul arhitectural stabileste lucrarile care urmeaza

In baza proiectului se stabilesc etapele de executie care urmeaza. “In realizarea unei constructii trebuie sa existe un studiu de fezabilitate si unul arhitectural. Dupa ce acestea se pun pe hartie, se determina rezistenta cladirii, prezentand materialele care urmeaza sa fie folosite si instalatiile”, a declarat Gheorghe Vartopeanu. El a adaugat ca pe baza proiectului arhitectural se pot determina urmatoarele etape in realizarea unei case.

Astfel, elementele de rezistenta verticale pot fi reprezentate de zidarii de caramida, daca structurile sunt joase cu zidarie portanta, diafragme din beton armat verticale, stalpi de lemn sau pereti din lemn daca locuintele sunt joase, provizorii sau turistice. Elementele de rezistenta orizontale se refera la plansee.

Peretii unei constructii pot fi din zidarie, caramida, piatra naturala, blocuri si fasii din BCA, caramizi din sticla, beton armat, din lemn, din elemente metalice etc., ei avand un rol de rezistenta sau de pereti despartitori, in functie de rolul si pozitia in constructie.

Un rol important in realizarea si proiectarea instalatiilor sanitare il are reteaua de apa-canal a orasului. In functie de prezenta sau inexistenta acesteia in apropierea viitoarei locuinte, arhitectul realizeaza proiectul unei fose septice sau a unei ministatii de epurare, in concordanta cu suma de bani care va fi investita. Fosele septice reprezinta niste camere sau bazine subterane cu dimensiuni nu foarte mari, hidroizolate, care au drept rol decantarea apelor uzate din gospodarie. Avantajul existentei unei fose septice consta in volumul deseurilor vidanjabile, care reprezinta doar o mica parte din sedimente, restul fiind reprezentat de apa, care este drenata. Ministatiile de epurare a apelor uzate implica investitii mai mari decat la fosele septice, dar sunt mai avantajoase, deoarece in acest mod se reduce aproape total vidanjarea, iar diferenta de pret se amortizeaza in timp relativ scurt. Aceste sisteme presupun existenta unui receptor natural care sa poata prelua apa tratata, cum ar fi un lac sau o apa curgatoare.

Costul planului ahiterctural poate ajunge si la 10.000 lei

Conform lui Gheorghe Varteanu, proiectul arhitectural al unei locuinte poate sa coste intre 500 de lei si 10.000 de lei. “Este foarte important ce vrea clientul. Daca el doreste doar un simplu plan arhitectural, fara instalatii, adoptand in acest fel sistemul de alimentare de la fantana sau daca valoarea casei nu este una deosebita, ea fiind considerata doar o locuinta unde sa te poti adaposti, planul arhitectural nu va fi costisitor. Valoarea unui proiect bun, bine structurat si pus la punct creste si in functie de suprafetele care urmeaza sa se construiasca, un proiect ajungand sa valoreze si 10.000 de lei”, a declarat Gheorghe Vartopeanu. In functie de suprafata construita, arhitectii percep in medie intre 8 si 30 de euro pe metru patrat.

Elaborarea proiectului arhitectural dureaza aproximativ 10-30 de zile, fara obtinerea autorizatiilor, in functie de tipul de constructie pe care clientul il doreste.

Autor : Alina AGAVRILOAIE

Sursa : Flacara Iasului

Lasa un comentariu

Mai multe din Articole de presa (270 din 335 articole)


Procurorul Vlad Mihai Budăi, de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bicaz, este învinuit că ar fi făcut un scandal ...