Articole de presa

Gaura din bugetul orasului Targu-Neamt duce tot spre Arnautu

Primaria Targu-Neamt incearca in continuare sa se scuture de datoriile preluate de la fostul executiv, care a reusit in anii 2006 si 2007 sa solicite si sa primeasca doua credite a caror scadenta vine lunar si goleste visteria orasului.
Primarul Daniel Harpa a mentionat ca in acest moment, din bugetul orasului pentru investitii, care se invarte in jurul sumei de 8,6 milioane de lei anual, 4,8 milioane de lei se duc pe rata si dobanzile aferente cre-ditelor luate de fosta conducere a Primariei Targu-Neamt.
Pe scurt, un calcul simplu arata ca Primaria Targu-Neamt plateste 400.000 de lei lunar, adica, 4,8 milioane de lei anual si va avea de platit pana in anul 2026, atunci cand se incheie contractul de cre-ditare nu mai putin de 62,4 milioane de lei. La momentul cu pricina, pentru cele doua credite, unul de 11,9 milioane de lei si unul de 5 milioane de lei, comunitatea plateste de 5 ori mai mult.
“Aceste credite au fost aprobate de Consiliul Local in anii 2006 si 2007, iar banii au fost folositi pentru canalizarea pe strazile Baltagului si Marasesti, dar si pentru pavarea tuturor trotuarelor din oras”, a declarat primarul Harpa.
De mentionat este si faptul ca marea pavare a drumurilor din Targu-Neamt s-a facut la preturi duble decat se practicau la Piatra-Neamt, iar contractul a fost renegociat ime-diat dupa ce din primarie a plecat Decebal Arnautu.
Un alt contract care produce paguba este cel cu firma Elba din Timisoara, pentru care primaria orasului plateste 10.000 de euro lunar, pentru instalatiile de iluminat public instalate tot in mandatul trecut.
“Cat priveste creditul, vom incerca sa avem o discutie cu cei de la banca finantatoare si sa-i rugam sa ne acorde o perioada de gratie in privinta dobanzii. Daca am putea rupe de acolo 200.000 de lei lunar, i-am directiona spre investitii”, a mai adaugat primarul Harpa.
Cu toate acestea, pentru orasul Targu-Neamt acest an a fost unul plin de acti-vitate, fiind executate, in executie sau in plan o serie intreaga de lucrari, incepand de la drumuri, parcari, spatii verzi sau extinderi de retele de apa.

Sursa : ziare.com

Lasa un comentariu